Par riječi o Antifa Festivalu

~AFF Pula~ ~Edukativni Program 2012~ ~OFF Program 2012~ ~O Antifa Festivalu~ ~Korisne informacije~ ~Contact~ ~Guestbook~

 

ANTIFA Festival prvi se put održao 25. 12. 2004. u Monteparadiso Podzemlju (Klub) kao jedna od reakcija na nemile događaje iz studenoga te godine kada su pripadnici pulskog ogranka Blood & Honoura, osvjedočeni neonacisti, napali dvoje ljudi i nanijeli im vrlo ozbiljne ozljede. Kao središnja javna reakcija, 27. 11. 2004. organizirao se veliki mirovni prosvjed „Ne nasilju - ne fašizmu!" u samom centru Pule, a AFF se svojim prvim izdanjem predstavio kao supkulturna punk/hc glazbena večer bendova koji kroz glazbu progovaraju o problemu fašizma danas.

Koncept festivala mijenja se 2005. i od tada se razvija u sljedećem smjeru: AFF je zamišljen kao spoj edukacije (predavanja, diskusije, radionice i videoprojekcije), logističke i konkretne podrške neafirmiranim umjetnicima (izložbe, autorski videouradci) na način da im festival pruži prostor za prezentiranje svojega rada, te glazbene podrške neafirmiranim bendovima (putem glazbenog dijela festivala). Za termin festivala te godine odabrana je prva polovica studenog s namjerom da se svake godine podsjeti na brutalan napad nazi-skinheada na naše prijatelje i sugrađane. Tako ostaje do današnjih dana.

Od 2005. na AFF-u se odradio niz uspješnih predavanja, diskusija i videoprojekcija koje su se ticale antifašizma, kritike neonacizma/neofašizma i problematike diskriminirajućih diskursa u političkom životu prošloga stoljeća, slobodnih licenci - creative commonsa, spolnih i rodnih identiteta, povijesnih činjenica o Španjolskom građanskom ratu, nezavisne glazbene scene, obiteljske problematike, supkulturne priče i mnogočega drugoga. Predavači su mahom studenti, aktivisti raznih organizacija civilne scene, ali i fakultetski predavači poput Tarika Kulenovića, Benjamina Perasovića, Ivane Mijić, Nikole Petkovića, Hillary Pilkington (Warwick, UK), Edgara Buršića i drugih.

Cilj festivala bio je i bit će upozoravanje na desni radikalizam u zemlji i regiji, uz jasnu poruku da se progovaranje o fašizmu nikad nije ticalo isključivo supkulture nazi-skinheada, već se radi o puno široj problematici.

 

 
ANTIFA FEST PULA / EST. 2004